• Tom

8/04 - Badminton en Tienbal

Wat is #badminton?

Badminton is een intensieve racketsport wat gespeeld kan worden als enkelspel (1 tegen 1) en dubbelspel (2 tegen 2). Badminton is in principe een binnensport omdat er in een sporthal geen hinder is van wind en andere effecten. Recreatief wordt het ook buiten gespeeld, en vaak dan ook een stuk minder fanatiek. Je kan in België en Nederland bij een willekeurige camping altijd wel een badminton-partijtje terugzien. Met name in Aziatische landen is de enorm populair.

Badminton techniek

Een belangrijk onderdeel van badminton is de service of opslag. Een service moet onderhands geslagen worden en diagonaal, over het net, in het juiste vak van de tegenstander gespeeld worden. Bij de slagtechniek van badminton wordt verder verschil gemaakt tussen zogenaamde rotatieslagen en extensieslagen. Het verschil tussen de twee is dat bij rotatieslagen een roterende beweging van de onderarm wordt gedaan. Bij extensieslagen wordt er gestrekt en een duwende beweging gemaakt om richting te geven aan een aanvallende shuttle.

De verschillende slagen op een rijtje:  Smash = een hoge en snelle aanvalsslag.  Drive = een snelle (zijdelingse) aanvalsslag.  Dropshot = een hoge shuttle van achteren die kort over het net wordt gespeeld.  Netdrop = een slag van dichtbij het net, kort over het net met een boogje.  Clear = een hoge slag naar het achterveld van de tegenstander. In principe een verdedigende slag.  Lob = een lage slag die hoog naar de tegenstander wordt teruggespeeld. Ook een verdedigende slag. Fouten bij badminton

 het net raken met het racket.  het raken van de palen, wand of plafond met de shuttle.  de shuttle met je lichaam raken.  serveren voordat een tegenspeler klaarstaat.  als de shuttle in je eigen veld valt door een misslag.  de shuttle meerdere keren achter elkaar raken.  op de lijn staan bij het serveren.  serveren in het verkeerde vak.  bovenhands opslaan of niet juist onderhands serveren.

Zet hem op!

Wat is #tienbal?

Speluitleg

Twee ploegen staan verspreid in het veld. Het is de bedoeling dat een ploeg de bal 10 keer zonder onderbreking bij haar eigen spelers kan laten passeren, zonder dat de bal valt, of in de handen van de tegenpartij komt. Als speler B de bal van speler A opvangt, dan mag hij die niet terug naar A gooien. Er mag niet gelopen worden met de bal in de hand. Men mag ook niet de bal uit de handen slaan. Doorgeven is verboden. Als de bal valt of in de handen van de tegenpartij terechtkomt, dan herbegint het tellen vanaf nul.

Variaties

- De spelers van elke ploeg worden per twee aan elkaar gebonden. - Elke ploeg duidt één van haar spelers als joker aan. Bij "10" moet de bal door de joker opgevangen worden, zo niet herbegint het tellen vanaf nul.

Materiaal

- een lichte bal


Dat was een heel actieve dag, jullie hebben dat heel goed gedaan!12 keer bekeken0 reacties

Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw

T.a.v. Speelplein Begijnenborre

Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek

speelplein@dilbeek.be

Dit project kwam tot stand dankzij Team Jongeren C&S, Team Kind C&S, Team Jeugd S&G, Team Kind- en Jongerenwelzijn en animatoren van Speelplein Begijnenborre.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • TikTok