6/04 - Project plantje planten

Bijgewerkt: 3 apr 2020Het lijkt boer Stimmie heel leuk voor de kleuter om zelf een plantje te planten. Dit vergt heel weinig werk en zo kan de kleuter gedurende de hele paasvakantie een plantje zien groeien en zelf iets heel mooi realiseren. We beseffen dat enkele benodigdheden mogelijks niet te verkrijgen zijn om zelf een plantje te kweken, vandaar dat we ook uitleggen hoe de kleuter pattaten kan kweken, door er eentje in de grond te steken.


OPTIE A: EIGEN PLANT KWEKEN

Benodigdheden:

- Potje met gaatjes aan de onderkant

- Aarde/potgrond

- Zaadjes (normaal nog te verkrijgen in de supermarkt) (in het voorbeeld hieronder zijn zonnenbloemen geplant)


DAG 1: Plant de zaadjes ver genoeg uit elkaar ongeveer 0,1 cm (1 millimeter) onder de grond en geef water


DAG 1-5: Geef elke dag water en plaats de pot op een zonnige plaats (bijvoorbeeld de vensterbank) (TIP: plaats het potje op een schaaltje, kommetje of bordje dat het overtollige water kan opvangen)


NA DAG 5: Elke dag voelen of de potgrond nat is, enkel als deze droog is mag je extra water geven.


Wanneer de planten groot genoeg zijn mag je ze verplanten naar een andere pot.

Hieronder zie je enkele foto’s van het proces voor zonnenbloemen. Veel succes boer!! We zijn benieuwd naar het resultaat.


OPTIE B: AARDAPPELEN KWEKEN

Moest je geen zaadjes hebben thuis. Kan je aan mama of papa vragen of je een aardappel mag lenen om zelf aardappelen te kweken zoals een echte boer.

Stappenplan:


1. Standplaats bepalen en bemesten Kies een niet natte grondsoort in de volle zon. Check de bodem en breng de nodige bemesting toe.


2. Voorkiemen en planten Laat de aardappelen eerst voorkiemen en plant vervolgens op de juiste afstand in de juiste periode.


3. Aanaarden en bemesten Geef je aardappelplanten de beste kansen door zeker 2 keer te gaan aanaarden en hierbij te bemesten.


4. Oogsten en bewaren Rooi de aardappelen op de juiste moment en bewaar op de juiste plaats


Zo nu heb je je eigen patatjes!47 keer bekeken0 reacties

Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw

T.a.v. Speelplein Begijnenborre

Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek

speelplein@dilbeek.be

Dit project kwam tot stand dankzij Team Jongeren C&S, Team Kind C&S, Team Jeugd S&G, Team Kind- en Jongerenwelzijn en animatoren van Speelplein Begijnenborre.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • TikTok